MY RESEPI SPONGE KEK & BUTTERCREAM
Ting ting tarra... Alala kek unicorn. Betapa la menggembirakan hati anak2 kan😊
Bunga bunga syantik. Tq cstmr yg sudi oder. Alhamdulillah
Sis punya la suka bila buat fondant😘 nak buat lg n lg biar btmbh mahir kn.
resepi kek sponge.
500gm tepung sponge siap sedia
10biji telur +air jadikan 625gm
125gm minyak
cara cara
masukkkan tepung sponge kek dan telur mengikut ukuran diatas, pukul dengan kelajuan maksima smpai adunan gebu @ naik berganda.
masukkn minyak dengan kaedah kaup balik. (jangan terlebih pukul)
bakar dengan api atas bawah suhu 170-180 darjah.anggaran bake dalam 1jam.
bila dah masak terus terlangkupkan diredai, jangan biar kek dalam loyang.
penyediaan buttercream
250gm krimwell
150gm shortening
150gm icing sugar (sebaiknya ayak dahulu)
mix semua bahan sampai gebu dan berganda.
bolehlah warnakan buttercream seperti gambar di atas.
Ulasan